Laatste Nieuws

recent

Koken met jenever

Culinair
Koken met jenever

Variatie

Koken met wijn is een klassieker. Door de foodpairing kwamen daar koken met cognac, whisky en bier bij. Sinds enige tijd heeft men in de keuken ook de jenever ontdekt. Die is dus niet langer alleen maar om te drinken, maar tevens prima om mee te koken. De jeneverbes, belangrijkste basis van de Limburgse jenevers, is zoet en komt goed tot uiting in marinades en wildgerechten. Ze gaat ook goed samen met koolsoorten als zuurkool, witte- of rode Mosae I ArtikelCULINAIR Koken met jeneverkool. Een combinatie als gebakken eendenlever met rauw gema-rineerde rode kool in een St. Lambertus Drèpke is daar een goed voorbeeld van. De Oost-Vlaamse jenever kent dan weer een andere stijl. Uitdagend als product dus. En dat dachten ook de ‘Jeunes Restaurateurs d’ Europe’. Zij bestaan in ons land 25 jaar en laat nu toch wel de Jeneverfeesten in Hasselt ook een kwarteeuw bor-relen. Een unieke combinatie voor een culinaire kruisbestuiving.Koken met jenever is niet heel nieuw. We vinden de jenever vaak terug in allerlei cocktails. Maar ruim zeven jaar geleden heeft men in Schiedam ook al geëxperimenteerd met deze magische drank in gerechten. En dan gaan we best verder dan een ‘Ile Flotante’ van Zeeuwse mosselen in graanjenever. Myrese Coenen bracht er heus een boek over uit. En de Belg Ronald Ferket staat bekend om het kokkerellen met jenever. Wie trouwens geen jenever in huis heeft, niet getreurd, je kunt ook aan de slag met gin. Meer zelfs, ons Limburgs ‘witteke’ vertoont er een grote verwantschap mee. Met welke jenever ga je aan de slag? Dat hangt uiteraard af van de smaak van je gerecht. Oude jenever combineert beter bij zoetere smaken, bij een marinade of zelfs in een dessert. Zo proefden wij ‘medaillon van hert, peer in glühjenever, kroket van kikkererwt en saus op basis van belegen graanjenever Massy’. En ook ‘eendenborst met hanekam op Griekse wijze met belegen graanjenever Massa en consommé van veenbessen’ is een aanrader. Korenwijn past dan weer perfect in een dressing van een koud voor-gerecht met vis. Heb je al eens enkele druppels oude Balegemense met enkele druppels olijfolie ‘Extra Vierge’ op rauwe zalm gesprenkeld? Dat doet de vis in een smaakexplosie ontploffen!

Fruitjenevers

Tal van recepten zijn in boekvorm of op het inter-net te vinden. Ook de Jeunes Restaurateurs willen je graag informeren en in tal van restaurants in het centrum van Belgisch Limburg staan jenever-gerechten op de kaart.Jenever heeft in beide Limburgen opnieuw een vlucht genomen. De jeneverfeesten bewijzen dat. De godendrank is opnieuw populair geworden dankzij de fruitjenevers. Die zijn door de jeugd ontdekt en in de armen ontsloten. Fruit en jene-vers zijn steeds een perfecte combinatie geweest. Wie heeft er vroeger geen pruimen of bessen op jenever gezien? Ook aan gerechten geven fruitjenevers een extra dimensie. En je hoeft geen angst te hebben dat je dronken wordt door ervan te eten. De alcohol verdampt immers langzaam maar zeker, terwijl de aroma’s worden opge-nomen in het gerecht. Vandaar een schotel als roodpootpatrijs met structuur van wortel, en een vinaigrette op basis van citroenjenever gestookt door het jenevermuseum van Hasselt. Jammer dat er buiten het museum geen enkele stokerij meer gevestigd is in Hasselt. Al weten de
stokers daar wel raad mee.

Nieuwe Smaken

Het is alleszins niet evident om de juiste jenever te combineren met het gerecht. Dat is nu net de uitdaging. Zo ontstaan bijvoorbeeld hartelijke nieuwe smaken door het toevoegen van jenever in pasta. En kun je beukenzwammen pekelen in jenever van het Stookkot, om ze nadien te integreren bij gebakken lams met crème van flespompoen. Klinkt het je nogal ingewikkeld in de oren, dan kun je nog altijd simpel je vlees marineren in jonge jenever of toevoegen in een sausje om te serveren bij aardappeltjes, groenten en vlees.


Anne-Marie Welkenhuyzen – JacobMet dank aan ‘De Roerdomp / Hotelschool Hasselt ‘ Info: www.jre.beFotocredits: JRE BelgiumMos
Koken met jenever Reviewed by Redactie Holtackers on 10:57 Rating: 5
All Rights Reserved by Holtackers Reclamegroep © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by UP-TO-DATE WebDesign

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

UP-TO-DATE WebDesign | (c) 2014 Holtackers Reclamegroep. Thema-afbeeldingen van TommyIX. Mogelijk gemaakt door Blogger.