Laatste Nieuws

recent

Unieke ruiter-en koetsentocht op 5 oktober


Met enige Kempense bescheidenheid promoot de gemeente Zutendaal zich al een tijdje als ‘het groenste snoepje van Vlaanderen’. Dat lijkt ons van Mosae Magazine terecht en mag zelfs met ietsje meer chauvinisme. Het dorp beschikt procentueel immers over de grootste oppervlakte aan bossen, heide en weiden van het Vlaamse gewest.

DE VIER LANDSHEREN VAN ZUTENDAAL

Groen in al zijn schakeringen is dan ook heel het jaar door dé overheersende kleur van de gemeente die in de middeleeuwen nog ‘Soursbrouck’ heette. Die naam verwees naar de zure, drassige, laaggelegen hooilanden. De paters Norbertijnen, die later de plaatselijke parochiekerk bedienden, vonden de naam maar niks en toverden hem – in het kader van de groeiende Mariadevotie – om tot ‘Suetendael’, het aangename, liefelijke dal waar zelfs de moeder Gods zich thuis voelde...

Voor wandelaars en stiltezoekers is Zutendaal dan ook een waar paradijs. En ook steeds meer paardenliefhebbers ontdekken de vele troeven van de groene gemeente. Er zijn tal van manèges, paardenpensions, weiden met inloopstallen; er is een heus paardenroutenetwerk; er zijn in het najaar de traditionele vèneriedagen met een Britse slipjacht in het gehucht Wiemesmeer; er is in de lente de menwedstrijd in Stalken en er is de ruiter- en koetsentocht met de mysterieuze naam ‘De Vier Landsheren’ die jaarlijks op de eerste zondag van oktober plaatsvindt.

EEN BELEVENIS

“Zondag 5 oktober 2014 is het reeds de elfde editie van De Vier Landsheren” vertelt de man van het eerste uur en orga- nisator Felix Deltour. “Wie van paarden en koetsen houdt, moet beslist eens een kijkje komen nemen langs het mooie parcours. Wie nog wil meerijden moet zich haasten en heel snel melden, want het aantal inschrijvingen is om praktische redenen beperkt tot 650.”

Initiatiefnemer Deltour is niet aan zijn proefstuk. “De Vier Landsheren is ontstaan uit een uit de hand gelopen hobby. Een hobby die nu al jaren een passie geworden is” bekent hij ruiterlijk. “Zelf bezit ik al jaren enkele paarden. Eerst waren dat twee Oostenrijkse Haflingers – grote pony’s zeg maar – nu lopen hier twee Zwitserse Freibergers. Het zijn paarden die niet alleen onze weiden onderhouden, maar die ik ook geregeld voor de huifkar of koets span om tochtjes te maken... Hier in Zutendaal kun je dat ongehinderd door de bossen, op kilometerslange onverharde paden. Ideaal voor paard en ruiter. Die belevenis wilde ik met anderen delen. Zo ontstond onze ruiter- en koetsentocht. Aanvankelijk organiseerden we de tocht met de ‘Breugelmenners’, later zijn we met de vereniging ‘De Vier Landsheren’ alleen doorgegaan.”

EEN UNIEK PARCOURS

De Vier Landsherentocht wordt elk jaar op de eerste zondag van oktober verreden en kan rekenen op de deelname van zowat 150 individuele ruiters en 200 koetsen.

Het is een volledig bewegwijzerde tocht, waardoor de deelnemers niet voortdurend op een plannetje moeten zoeken of volgen. Bovendien is het parcours erg gevarieerd en onverhard. Zand, water, hellingen, dalen... de paarden krijgen alle Kempense uitdagingen onder de hoeven. Dat maakt het ook voor de toeschouwers aantrekkelijk. Vooraf wordt heel het traject nauwkeurig gecontroleerd op mogelijke obstakels en al het zwerfvuil wordt opgeruimd. Daardoor is de Vier Landsheren een propere, verzorgde route, waarbij het respect voor mens, dier en natuur centraal staat. De organisatie kan trouwens rekenen op de volle medewerking van een vast team van vrijwilligers die vóór, tijdens en na de activiteit de handen onvoorwaardelijk uit de mouwen steken. Ook op steun van de gemeente Zutendaal, van Natuur en Bos en van het Nationaal Park Hoge Kempen kan gerekend worden.

BEWEGWIJZERING

“Elk jaar opnieuw ontvangen we felicitaties over onze aanpak” glundert Deltour. “Dat betekent dat we goed bezig zijn en doet ons ook doorgaan op de ingeslagen weg. Dat het initiatief gewaardeerd wordt, blijkt ook uit het alsmaar groeiende deelnemersveld. De ruiters en koetsen komen niet alleen uit België en Nederland, maar ook uit Duitsland en Frankrijk. Het is dus een internationaal evenement geworden dat door zijn diversiteit lof oogst. Eén van de belangrijkste troeven is zoals gezegd de bewegwijzering. Die is immers niet gebruikelijk in het paardenmilieu. Toch worden hierdoor misverstanden, ergernissen en zelfs ongelukken vermeden. In de tien voorbije edities heeft zich trouwens nooit een ongeval voorgedaan. Gelukkig maar... De bewegwijzering begint al bij het vertrekpunt aan het monument van de Vier landsheren. Dat punt en ook de tocht zijn genoemd naar de plek waar vroeger de ‘heerlijkheden’ Zutendaal, Opgrimbie, Pietersheim en Rekem aan elkaar grensden. Een soort van ‘vierlandenpunt’ zeg maar. De bewegwijzering eindigt na een route van nagenoeg 30 kilometer terug in Zutendaal, in de Boogstraat. Van start tot aankomst doorkruist de tocht de waardevolle bossen van Zutendaal, Opgrimbie, Lanaken en Rekem, helemaal binnen het Nationaal Park Hoge Kempen. Het traject loodst de deelnemers langs de mooiste plekjes van het Park: het domein van Zangersheide, de bossen van Pietersheim en de open Mechelse Heide, het Koninklijk domein van Opgrimbie en de lange loofboomdreven van Zutendaal. Halverwege, op de Mechelse Heide, is een rustpunt voorzien waar de deelnemers een hartige kop soep en hapjes te smullen krijgen. Aan het eind van de rit wacht een lekkere barbecue voor de deelnemers... en vanzelfsprekend: haver voor de vermoeide paarden.”

Eddy Vandoren
Foto’s: Mosae Magazine en De Vier Landsheren


PRAKTISCH
  • zondag 5 oktober 2014 vertrek: tussen 9 en 12 uur deelnemen: inschrijven tot 30 september 2014 kostprijs: € 13 (vooraf te betalen)
  • kijken: gratis 
  • info: Felix Deltour +32 (0)89 613130, e-mail: deltourfelix@telenet.be www.devierlandsheren.be
Unieke ruiter-en koetsentocht op 5 oktober Reviewed by Holtackers Reclamegroep on 05:55 Rating: 5

Geen opmerkingen:

All Rights Reserved by Holtackers Reclamegroep © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by UP-TO-DATE WebDesign

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

UP-TO-DATE WebDesign | (c) 2014 Holtackers Reclamegroep. Mogelijk gemaakt door Blogger.