Laatste Nieuws

recent

Gezond koken met kruiden: Heerlijk Herckenrode

Dat kruiden en specerijen extra smaak geven aan je gerechten hoeft geen betoog. Vele mengsels kan je zo kant en klaar kopen, maar bij de echte hobbykok verzinken deze in het niets wanneer je ze zelf maakt of samenstelt. Dan pas krijgen je maaltijden de volle aandacht. En het is nog gezond ook.

Je kent vast en zeker de Abdijsite Herkenrode, gelegen nabij Hasselt. Chef-kok en gediplomeerd herborist Dominique Vreven (’t Vlierhof Bilzen) is er kind aan huis. Toen hij twee jaar geleden opzoekingswerk deed rond de Frankische heerser Karel de Grote, naar aanleiding van de 1200ste verjaardag van het overlijden van de keizer, vernam hij het verhaal rond de ‘Capitulare de Villis’, een document met voorschriften over het agrarisch beheer van zijn goederen in het Karolingische keizerrijk. Dit document bevatte ook een lijst van 73 voedings- en geneeskruiden, die je vandaag allemaal kunt ontdekken in de kruiden- en inspiratietuinen van de Abdijsite Herkenrode. Dat zette Dominique aan tot het verwerken van deze culinaire kruiden in hedendaagse gerechten. Daarbij koos de kok ervoor om ze een extra Limburgse toets te geven door Limburgse streekproducten toe te voegen aan de hedendaagse, eenvoudig te bereiden recepten. 


Wat dacht je van ‘Hoevekip verpakt in winterprei met knolselder en wortelpeterselie’? En ‘Kardoen met Herkenrode abdijkaas, biozalm en spaghetti van Quinoa’? of nog ‘Meloen met gepocheerde scampi, Roomse kervel en Japanse netel?’ Het zijn slechts drie voorbeelden van de elf gerechten die je kunt lezen in Vrevens recent verschenen publicatie ‘Heerlijk Herkenrode’. Kennis en kunde vertaald in een heerlijke hap, die vast en zeker, niet meteen bekendheid geniet bij je tafelgenoten, maar daardoor des te meer bijzonder is. Een aanrader dus.

Neem nu zo’n hoevekip verpakt in winterprei. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het groene gedeelte van de prei. De meeste mensen gooien die groene bladeren weg omdat ze tamelijk sterk van smaak zijn en taaier dan het witte, onderste stuk. Nochtans is het groene blad van prei het rijkst aan vitamines en smaakt het gebakken heerlijk zoet en gekarameliseerd. Prei heeft dezelfde werking als knoflook, maar dan in mindere mate: bloedverdunnend en ontstekingsremmend. Er zit veel vitamine C in, dus goed voor je immuniteit. Of neem het gerecht met kardoenstengels. Net als de bloemknoppen van de artisjokken oxideren ze snel tijdens de bereiding. Je kunt dit verhelpen door de aangesneden stengels in koud water verrijkt met citroensap te leggen. Kardoen is heerlijk in het najaar en je serveert er best een hoppig bier bij, een tripel, die aangename bitters bezit. En de meloenen dan? Die zouden goed zijn voor zicht, huid en algemene gezondheid, kennen weinig calorieën en geven je een sneller verzadigingsgevoel, aldus de auteur. Aangeraden wordt ze met mate te consumeren wegens moeilijk verteerbaar. Maar anderzijds absoluut lekker.

Komt je het water al in de mond ? Misschien kun je dan inspiratie opdoen via ‘Heerlijk Herkenrode’, waarin, naast de recepten, weetjes en een lijst met Limburgse streekproducenten is opgenomen. De mooie fotografie geeft je meteen een beeld hoe je schotel op tafel zal komen, al kun jezelf uiteraard ook creatief aan de slag. 

Natuurlijk smakelijk!

Info en foto’s: uitgeverij Rekad – Roland Hermans, Joris Luyten en PSG
TIP? Surf ook eens naar: puurlimburgs.be, lekkerlimburgs.be, streekmarkt.be en streekproduct.be
Gezond koken met kruiden: Heerlijk Herckenrode Reviewed by Holtackers Reclamegroep on 08:01 Rating: 5

Geen opmerkingen:

All Rights Reserved by Holtackers Reclamegroep © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by UP-TO-DATE WebDesign

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

UP-TO-DATE WebDesign | (c) 2014 Holtackers Reclamegroep. Mogelijk gemaakt door Blogger.