Laatste Nieuws

recent

Rekem en Herbricht opgenomen in afschakelplan elektriciteit


Het dreigend tekort aan elektriciteit komende winter heeft ertoe geleid dat de overheid een afschakelplan heeft opgesteld. Dit afschakelplan is de ultieme maatregel om een algemene black-out te voorkomen. In onze gemeente zijn Rekem en Herbricht opgenomen in dit plan. maar wat houdt dit nu precies in?

Waarom en wanneer wordt er afgekoppeld?
Het uitvallen van een aantal kernreactoren in ons land heeft ertoe geleid dat ons land minder stroom produceert dan dat het verbruikt. Daarom zal ons land meer stroom moeten invoeren van onze buurlanden. Maar als de komende winterperiode gepaard gaat met koude temperaturen in de landen waarvan België stroom ontvangt (Duitsland, Nederland en Frankrijk) behoort een afkoppeling tot de mogelijkheden. Op dat moment hebben de buurlanden deze stroom zelf nodig en krijgt België minder stroomtoevoer dan het nodig heeft.

Waar wordt er afgekoppeld?
België werd onderverdeeld in 6 schijven. Indien een afkoppeling noodzakelijk is zal men eerst schijf 6 afkoppelen, indien er daarna nog een afkoppeling nodig is zal men schijf 5 afkoppelen, enz. Voor onze gemeente zijn enkele straten in Rekem en Herbricht onderverdeeld in schijf 6, dit wil zeggen dat indien men start met het afschakelplan, deze straten bij de eersten afgekoppeld zullen worden. Andere deelgemeentes zullen dus niet afgekoppeld worden.

Welke straten zullen indien nodig afgekoppeld worden?
Boomgaardstraat, Engelenstraat, Gauwakkerstraat, Groenplaats, Groenstraat, Herbricht, Herenstraat, Isabellastraat, Kanaal Kanaalstraat, Leon Hermanslaan, Nieuwe Walstraat, Onder de Linden, Oude God, Patersstraat, Populierenlaan, Priestersweg, Schijfstraat, Sint Pieter, Walstraat.

Deze lijst geeft een indicatie van de straten die opgenomen zijn in het afschakelplan. De energiestromen via het distributienet evolueren constant. Dit betekent dat de stroom bij de netgebruikers niet elke dag vanuit dezelfde cabine of vertreklijn komt. Dit belet de distributiebeheerders om voor elk adres of straat exact en met 100% zekerheid op voorhand te zeggen of er tijdens een afschakeling wel of geen stroom zal zijn. Het hangt immers af van de manier waarop de netten geschakeld zijn op dat ogenblik, en of een cabine/vertreklijn waarmee men verbonden is op dat ogenblik wel of niet in dienst blijft.

Hoelang zullen deze straten geen elektriciteit hebben?
Het afschakelplan houdt een tijdelijke stroomonderbreking in van 17.00u tot 20.00u. Elke schijf wordt beurtelings 1 dag getroffen. Dit houdt dus in dat indien uw straat afgekoppeld wordt u op 1 dag maximaal 3 uren geen elektriciteit zult hebben. Deze regeling kan zich herhalen indien dit nodig is. U wordt van tevoren verwittigd wanneer het afschakelplan in werking zal treden maar volg ook zeker de berichtgevingen van de landelijke media.

Waarom zullen deze straten afgekoppeld worden en anderen niet?
Op het grondgebied van Lanaken zullen geen stroomcabines afgekoppeld worden maar in onze buurtgemeente Maasmechelen wel. De getroffen straten in Rekem en Herbricht ontvangen stroom van deze cabines uit Maasmechelen. Of het afschakelplan in werking zal treden kan men dus op voorhand niet met zekerheid zeggen. De bewoners van de straten die opgenomen zijn in het afschakelplan zullen persoonlijk gedetailleerde informatie ontvangen.

Het gemeentebestuur wil echter voorbereid zijn en werkt momenteel aan een noodplan. Een aparte stroomvoorziening voor particulieren of bedrijven behoort ook niet in andere gemeenten tot de mogelijkheden.

Wilt u zo snel mogelijk op de hoogte gebracht worden?
Voor meer informatie kunt u terecht bij: 
Dienst Openbare Veiligheid - T 089 730 758 - stroomtekort@lanaken.be

Help mee door zuinig om te springen met elektriciteit!
Als we allemaal ons steentje bijdragen is het mogelijk dat een tekort uitblijft. We kunnen er samen voor zorgen dat vele mensen van de ongemakken van koude en donkerte bespaard blijven. Dit kun je doen:
  • Schakel onnodige verlichting uit 
  • Zet uw thermostaat lager en trek een trui aan 
  • Zet elektrische apparaten in stand-by volledig uit door de stekker uit te trekken 
  • Vermijd het gebruik van strijkijzer, wasmachine, droogkast, fornuis, microgolfoven, afwasmachine of stofzuiger, behalve als het absoluut noodzakelijk is. Gebruik die toestellen bij voorkeur na 22.00u. 
  • Moedig uw vrienden aan hetzelfde te doen 
Voor meer informatie omtrent het afschakelplan en besparingstips: www.lanaken.be/stroomtekort
Rekem en Herbricht opgenomen in afschakelplan elektriciteit Reviewed by Holtackers Reclamegroep on 11:45 Rating: 5

Geen opmerkingen:

All Rights Reserved by Holtackers Reclamegroep © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by UP-TO-DATE WebDesign

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

UP-TO-DATE WebDesign | (c) 2014 Holtackers Reclamegroep. Mogelijk gemaakt door Blogger.