Laatste Nieuws

recent

Erfgoeddag zondag 26/4: 'Erf!' iedereen erfgenaam!

Op zondag 26 april wordt de jaarlijkse erfgoeddag georganiseerd, ditmaal onder het thema “erf!”. In Lanaken kan je terecht op twee locaties, in Neerharen en in Veldwezelt. 

De K.G.O.S.S.U. organiseert in Neerharen, samen met Familiekunde Vlaanderen en de dienst erfgoed, de 14de Limburgse genealogische ontmoetingsdag.

Tijdens die beurs kom je alles te weten over stamboomonderzoek en hoe er aan te beginnen. Er zullen standhouders aanwezig zijn van heemkundige kringen, heraldische verenigingen, verzamelaars van bidprentjes en verenigingen die zich bezig houden met genealogisch onderzoek. Zij zullen u laten kennismaken met programma’s die u kan gebruiken om uw stamboom te maken, de bronnen die u kan raadplegen en ze helpen u zelfs op weg in het zoeken naar uw eigen voorouders.

In de weken voor Erfgoeddag kregen de zesdejaars van enkele Lanakense scholen lessen over familiegeschiedenis. Ze maakten kennis met genealogie en heraldiek. Tijdens de lessen leren de kinderen hun kwartierstaat op te stellen. Deze kwartierstaten tonen we tijdens de genealogische beurs. Aan dit educatieve project namen volgende Lanakense scholen deel: Jan Rosier (Lanaken), ’t Wezeltje (Veldwezelt), ’t Bieske (Gellik) en de Gemeentelijke Basisschool (Rekem).

In Veldwezelt wordt de dorpsmaquette anno 1750 getoond. Wie het actiever wil, kan mee met erfgoedkring Wiosello op wandeltocht doorheen het dorp. Ignace Geurts, auteur van ‘In Veldwezelt, waar een huis placht te staan’, begeleidt de tocht en vertelt over de mechanismen van overerving. De ene familie zag haar erfgoed verbrokkelen, de andere bleef door trouwen en hertrouwen eeuwenlang in dezelfde buurt verankerd. Hoe bouwden inwijkelingen hun bezit op? En wat met het kerkelijk bezit? Je komt het allemaal te weten tijdens een begeleide wandeling!
Praktisch: zondag 26 april 2015 van 10u tot 17u.

Genealogische beurs: OC Neerharen, Kasteelstraat 32, Lanaken.

Tentoonstelling dorpsmaquette Veldwezelt: ’t Wezeltje, Berenhofstraat 32, Lanaken. De dorpswandeling start ook daar, telkens om 10 en 14 uur.
Erfgoeddag zondag 26/4: 'Erf!' iedereen erfgenaam! Reviewed by Holtackers Reclamegroep on 12:08 Rating: 5

Geen opmerkingen:

All Rights Reserved by Holtackers Reclamegroep © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by UP-TO-DATE WebDesign

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

UP-TO-DATE WebDesign | (c) 2014 Holtackers Reclamegroep. Mogelijk gemaakt door Blogger.