Laatste Nieuws

recent

GaiaZOO Kerkrade is tien jaar jong


GaiaZOO Kerkrade is tien jaar jong

Dit jaar viert GaiaZOO in Kerkrade haar 10-jarig jubileum en zal de dierentuin de vier miljoenste bezoeker verwelkomen. In die tien jaar is de diercollectie geleidelijk aan uitgebreid en hielp de natuur een handje om van GaiaZOO een prachtige dierentuin te maken. Maar GaiaZOO is nog lang niet klaar. Een tienjarig jubileum vraagt om iets bijzonders en in 2015 worden daarom 10 héél opmerkelijke diersoorten aan de diercollectie toegevoegd. Wat te denken van de bizarre reuzenmiereneter en zijn lievelingsprooi, de bladsnijdersmier, of de vogelspin, gifkikker en anaconda…

> Witte vlek

Het verhaal van GaiaZOO begint rond de laatste eeuwwisseling. Toen ontstonden in de gemeente Kerkrade plannen om de lokale sportvelden van de zogenaamde
‘Groene Long’ te verhuizen en het 20 ha grote terrein een nieuwe, dag-recreatieve bestemming te geven. Niet veel later bleek uit onderzoek dat een dierentuin de ideale invulling zou zijn enerzijds omdat het bezoek aan dierentuinen erg populair was (en nog steeds is), en anderzijds omdat Limburg een witte vlek was op de ‘dierentuinkaart’. Bovendien zou met de komst van een dierentuin het groene karakter van de ‘Groene Long’ behouden blijven en zou de werkgelegenheid een aardig duwtje in de rug krijgen.

> Professioneel advies

Om het initiatief te realiseren werd de hulp ingeroepen van de Apeldoornse dierentuin ‘Apenheul’ en de Amerikaanse ontwerper Janikowski die o.m. Disney’s Animal Kingdom had vorm gegeven. Het uitgangspunt was dat de nieuwe dierentuin een groen park moest worden, waar de bezoekers de dieren in ruime, natuurlijke verblijven konden zien, omdat alleen daar de dieren hun kenmerkende, natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Het dierenpark werd bovendien gebaseerd op de Gaia-theorie over de levende aarde en werd opgesplitst in leefgebieden uit de hele wereld en in verschillende tijdperken. Waar het kan worden dieren – net zoals in het wild – samen gezet, iets dat een natuurlijke verrijking is voor hun gedrag.

> Van twee naar duizend dieren

Toen de plannen en financiering rond waren in 2003 konden de omvangrijke werken beginnen. Gelijktijdig werd bij andere Europese dierentuinen op zoek gegaan naar dieren. De allereerste waren twee muskusossen.
Inmiddels is het vroegere GaiaPark herdoopt tot GaiaZOO en is de diercollectie uitgegroeid tot zo’n 1.250 dieren en meer dan 125 verschillende soorten. Vele daarvan hebben een bedreigde status in het wild en maken daarom deel uit van speciale fokprogramma’s. Op dit ogenblik geldt dat voor 37 diersoorten die deelnemen aan de programma’s van de EAZA (European  ssociation of Zoos and Aquaria met zowat 350 leden in 30 landen). Gaandeweg kregen ook de eerste drie dierverzorgers tal van nieuwe collega’s waardoor er op dit ogenblik zo’n 56 vaste medewerkers zijn, ongeveer 200 seizoenswerkers en meer dan 70 vrijwilligers.

> Gaia is groen

Door te participeren in verschillende fokprogramma’s helpt GaiaZOO de wilde soortgenoten van haar dierentuindieren voor uitsterven te behoeden. Nergens worden trouwens nog wilde dieren gevangen, maar uitsluitend uitgewisseld. Daarnaast heeft GaiaZOO een eigen natuurbeschermingsfonds, het Gaia Nature Fund, dat gespijsd wordt door de vele activiteiten en evenementen die in de ZOO plaatsvinden. Hierdoor kan het fonds op zijn beurt diverse natuurbeschermingsprojecten wereldwijd ondersteunen. Het is beslist ook vermeldenswaard dat GaiaZOO groen is en staat voor duurzaamheid. De dierentuin gebruikt groene stroom en groen gas voor alle elektra en verwarming. Er wordt geen tropisch hardhout gebruikt en in het restaurant vind je enkel (h)eerlijke gewonnen koffie van de Maastrichtse koffiebrander Maison Blanche Dael.

> Voortdurend uitbreiden

In de voorbije 10 jaar heeft GaiaZOO geen moment stilgestaan. De meest opvallende uitbreidingen waren de komst van witte neushoorns (2008), de bouw van de DinoDome als grootste indoor Dinospeelpark van Europa (2009), het verschijnen van de leeuw, de koning der dieren in Kerkrade (2011) tot de in 2013 gerealiseerde WolvenVallei met daaromheen diverse grote doorloopvolières. In het afgelopen decennium werden ook veel dieren geboren, waaronder gorilla’s, giraffen, dwergnijlpaarden, lynxen, een veelvraat (voor het eerst in Nederland) en vorig jaar nog twee giraffen, een dwergnijlpaard, een gorilla en drie leeuwenwelpjes.
Om rustig van deze diversiteit aan dieren te kunnen genieten, werden zopas de wandelpaden in een belangrijk gedeelte van de ZOO vernieuwd.

> Vier gebieden

GaiaZOO is thans opgedeeld in vier gebieden: Limburg, Taiga, Savanna en Rainforest. Limburg is daarbij het hart, het centrale deel van het park, omdat Limburg ook de thuisbasis is. Op een authentiek boerenerf met boomgaard en vakwerkhuisjes leven in dit parkgedeelte allerlei inheemse dieren zoals het Mergellandschaap en het Livar varken. Er is ook een kinderboerderij waarin de muisjes op de keukentafel dansen, wellicht omdat de kat van huis is… Hier bevindt zich ook de DinoDome waarin de kleine bezoekertjes hun hartje kunnen ophalen tussen levensechte dinomodellen.
In Rainforest reist de bezoeker miljoenen jaren terug in de tijd om nadien de kleurrijke dieren te ontdekken die zich in de regenwouden verstoppen, al dan niet in de ‘Puna volière’.
In de uitgestrekte Savanna bevinden zich de grootste landdieren ter wereld: de kolossale neushoorns en metershoge giraffes, maar ook struisvogels, leeuwen en de Afrikaanse wilde honden.
In Taiga tenslotte kun je kennismaken met minder bekende dieren die ook al leefden in de laatste IJstijd zo’n 10.000 jaar geleden: muskusossen, rendieren, veelvraten, Przewalskipaarden…

> Het leukste uitje van Nederland

GaiaZOO biedt een adembenemende wereld van dier en natuur. De dierentuin van Kerkrade werd vanwege een nieuw en uniek dierentuinconcept door het publiek reeds vier keer gekozen tot ‘Mooiste Dierentuin van de Benelux’ en is in 2013 gekroond tot ANWB’s ‘Leukste Uitje van Nederland’. Vorig jaar ontving de ZOO ook de Innovatieprijs van de VVV-Zuid-Limburg omwille van
haar algemene innovatieve visie, en speciaal omwille van de ‘dynamic pricing’ waarbij een gespreide publiekstroom beoogd wordt.
In GaiaZOO reis je als bezoeker in één dag over de hele wereld en ontmoet je vele bijzondere en unieke diersoorten. GaiaZOO bezorgt groot en klein een onvergetelijk dagje uit..

Eddy Vandoren

Foto’s: GaiaZOO


Praktisch:
GaiaZOO bevindt zich in Kerkrade aan de Dentgenbachweg 105 en is alle dagen van het jaar open vanaf 10 uur. Tickets kunnen ter plaatse gekocht worden maar ook via www.gaiazoo.nl. Met vragen kun je terecht op tel. +31 (0)45 567 60 70 of op info@gaiazoo.nl

Enkele weetjes:
- GaiaZOO werd geopend op 23 april 2005 en heette toen nog GaiaPark
- In GaiaZOO worden jaarlijks zo’n 100 dieren geboren
- GaiaZOO telt jaarlijks 40.000 abonnementshouders en 450.000 bezoekers
- GaiaZOO heeft een unieke adoptieformule, zodat je je nauw betrokken voelt bij de dieren(-tuin)
- Als een grijze wolf huilt, kun je dat tot 10 km ver horen
- In een gorillagroep leeft bij de vele vrouwtjes en jongen slechts één volwassen mannetje
- Een giraffe heeft een uniek vlekkenpatroon, net zoals een vingerafdruk bij mensen
- In dierentuinen wassen de wasbeertjes hun eten vaak, vandaar hun naam. In het wild doen ze dit bijna nooit
- Bladsnijdersmieren kunnen bladeren dragen tot wel 30 keer hun eigen lichaamsgewicht.
GaiaZOO Kerkrade is tien jaar jong Reviewed by Holtackers Reclamegroep on 15:54 Rating: 5

Geen opmerkingen:

All Rights Reserved by Holtackers Reclamegroep © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by UP-TO-DATE WebDesign

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

UP-TO-DATE WebDesign | (c) 2014 Holtackers Reclamegroep. Mogelijk gemaakt door Blogger.