Laatste Nieuws

recent

Open Monumentendag zondag 13 september in Lanaken
Neanderthalersite 

De Neanderthalersite Veldwezelt-Hezerwater is een belangrijke archeologische vindplaats. Er werden maar liefst zeven woonplaatsen van de Neanderthalers gevonden in open lucht, uniek voor Vlaanderen! De opgegraven werktuigen dateren uit de periode van 133.000 tot 50.000 jaar geleden. De site werd recent gerestaureerd. In de toonzaal van Wienerberger kan u nog terecht voor een tentoonstelling over archeologie in de regio, en de plannen voor leemontginning in de nabije toekomst.
Praktische info:
Onthaal aan Wienerberger, 2de Carabinierslaan 145. Daar is ook parkeergelegen-heid. Vandaar te voet wandelen naar de Neanderthalersite, met onderweg uitleg over het landschap, neanderthalerwerktuigen en een prehistorisch kamp
Openingsuren 10u – 17u
Doorlopend gidsbeurten, laatste gidsbeurt om 16u30
Demonstratie van hoe werktuigen gemaakt werden door een experimenteel archeoloog 

Waterburcht 

De 12de-eeuwse waterburcht is de stille getuige van de roemrijke en woelige veldslagen van de Heren van Pietersheim. Van het middeleeuwse slot kun je nog de ringvormige weermuren en poorttoren zien. Ook de 16de-eeuwse kapelzaal bleef bewaard en werd volledig gerenoveerd.
Praktische info: openingsuren 10u – 16u 

Museumkerk 

De allereerste kerk in Rekem bevond zich binnen de vestingmuren van een toenmalige Karolingische vesting. Die plek werd vele eeuwen later het kasteel d’Aspremont-Lynden. Het is pas in 1722, op last van graaf Ernest d’Aspremont-Lynden, dat er een kerk buiten de vestingmuren werd opgebouwd. In 1956 werd de kerk te klein en raakte ze in onbruik. Vanaf de jaren zeventig kreeg ze een nieuwe functie: de Museumkerk.
Praktische info: openingsuren 13u – 17u
Toegang met gids tot de zolder om het gerestaureerde dakgebinte en het torenuurwerk te bezichtigen. Wandeling met gids “Tussen 2 poorten” om 13u en 15u, reserveren is niet verplicht, maar mag op het nummer 089/722467. De wandeling zal telkens vertrekken aan het Toeristisch Infokantoor, Kanaalstraat 11 - 3621 Rekem 

Museumapotheek

In de hoek op de Groenplaats bevindt zich een pand uit 1820. Dit gebouw is gerenoveerd en ingericht tot een sfeervol restaurant en een stijlvolle vakantiewoning. Een gedeelte van het gebouw is ingericht als museumapotheek met dokterskabinet. Rekken en potten uit de 19de eeuw met authentieke producten, kruiden, oliën, pipetten, pillendraaiers vormen een originele verzameling in een prachtig kader. Daarnaast vind je uit de werkkamer van de dokter bijvoorbeeld ook nog een originele bevallingsstoel, bevallingstangen en zowaar lijkschouwersmateriaal.
Praktische info: openingsuren 13u – 17u 

Gidsbeurt langs de bunkerlinie Briegden - Neerharen 

Deze korte linie maakte deel uit van de “Vooruitgeschoven Stelling” of “Grensstelling” en werd samen met de aanleg van het verbindingskanaal gebouwd in de jaren 1930 (circa 1934). Het kanaal werd over de lengte van 6 kilometer van verdedigingswerken voorzien vanaf de kanaalkom in Briegden (aan het Albertkanaal) tot aan de verbinding met de Zuid-Willemsvaart in Neerharen. Dit verbindingskanaal werd zwaarder verdedigd dan de andere linies langs de vooruitgeschoven stelling met vijf antitankbunkers, twee sluis- en vier mitrailleurbunkers, maar geen oeverbunkers. De grenskanalen zullen al op 10 mei 1940 vallen als linie en tijdens de oorlog werd de linie door het Duitse leger ontmanteld. Op 12 oktober 1946 werd de linie definitief gedeclasseerd.
Praktische info bunkerlinie Briegden - Neerharen:
Start & parking: tegenover Hercorub nv, Industrieweg 72, 3620 Lanaken
Wandelingen om
• 10 uur, 11 uur,
• 12 uur, 13 uur,
• 14 uur, 15 uur (duur wandeling ca. 1 uur)
Open Monumentendag zondag 13 september in Lanaken Reviewed by Holtackers Reclamegroep on 09:41 Rating: 5

Geen opmerkingen:

All Rights Reserved by Holtackers Reclamegroep © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by UP-TO-DATE WebDesign

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

UP-TO-DATE WebDesign | (c) 2014 Holtackers Reclamegroep. Mogelijk gemaakt door Blogger.