Laatste Nieuws

recent

Open Monumentendag in Lanaken 11 september

Op zondag 11 september komen de erfgoedliefhebbers in Lanaken weer aan hun trekken tijdens de Open Monumentendag.
De blikvanger dit jaar is de Neanderthalersite in Veldwezelt, die een van de drie laureaten is voor de Onroerend Erfgoedprijs! Er vinden doorlopend gidsbeurten plaats. Aan de ingang kan je een prehistorisch kamp bezoeken.
Vergeet ook niet om je stem uit te brengen op de Neanderthalersite! De site maakt nog kans om de publieksprijs te winnen. Dat kan via www.onroerenderfgoedprijs.be !

1. Neanderthalersite 

De Neanderthalersite Veldwezelt-Hezerwater is een belangrijke archeologische vindplaats. Er werden maar liefst zeven woonplaatsen van de Neanderthalers gevonden in open lucht, uniek voor Vlaanderen! De opgegraven werktuigen dateren uit de periode van 133.000 tot 50.000 jaar geleden. De site werd vorig jaar geopend voor het publiek.

Praktische info: 
• Parkeren bij Wienerberger, 2de Carabinierslaan 145.
• Openingsuren 10u – 17u
• Doorlopend gidsbeurten, laatste gidsbeurt om 16u
• Prehistorisch kamp aan de ingang van de site 

2. Waterburcht 

De 12de-eeuwse waterburcht is de stille getuige van de roemrijke en woelige veldslagen van de Heren van Pietersheim. Van het middeleeuwse slot kun je nog de ringvormige weermuren en poorttoren zien. Ook de 16de-eeuwse kapelzaal bleef bewaard en werd volledig gerenoveerd.

Praktische info:
• Openingsuren 10u – 17u
• Spel om 14u

3. Museumkerk 

De allereerste kerk in Rekem bevond zich binnen de vestingmuren van een toenmalige Karolingische vesting. Die plek werd vele eeuwen later het kasteel d’Aspremont-Lynden. Het is pas in 1722, op last van graaf Ernest d’Aspremont-Lynden, dat er een kerk buiten de vestingmuren werd opgebouwd. In 1956 werd de kerk te klein en raakte ze in onbruik. Vanaf de jaren zeventig kreeg ze een nieuwe functie: de Museumkerk.

Praktische info:
• Openingsuren 10u – 17u

4. Museumapotheek 

In de hoek op de Groenplaats bevindt zich een pand uit 1820. Dit gebouw is gerenoveerd en ingericht tot een sfeervol restaurant en een stijlvolle vakantiewoning. Een gedeelte van het gebouw is ingericht als museumapotheek met dokterskabinet. Rekken en potten uit de 19de eeuw met authentieke producten, kruiden, oliën, pipetten, pillendraaiers vormen een originele verzameling in een prachtig kader. Daarnaast vind je uit de werkkamer van de dokter bijvoorbeeld ook nog een originele bevallingsstoel, bevallingstangen en zowaar lijkschouwersmateriaal.

Praktische info: 
• Openingsuren 10u – 17u
Open Monumentendag in Lanaken 11 september Reviewed by Holtackers Reclamegroep on 11:00 Rating: 5

Geen opmerkingen:

All Rights Reserved by Holtackers Reclamegroep © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by UP-TO-DATE WebDesign

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

UP-TO-DATE WebDesign | (c) 2014 Holtackers Reclamegroep. Mogelijk gemaakt door Blogger.