Laatste Nieuws

recent

Interieur 2014

Van 17 tot 26 oktober wordt Kortrijk weer een internationaal designmekka, van de Xpo-hallen tot hartje stad. Interieur 2014 trekt de vernieuwing – gelanceerd tijdens de vorige Biënnale – door en verrast opnieuw met een eigenzinnige aanpak en een sterke selectie van hedendaags design.

De Biënnale Interieur combineert een compacte setting, een strikte kwalitatieve exposantenselectie en een uitgebreid inhoudelijk programma gaande van installaties en tentoon- stellingen tot acties en belevingen. De Biënnale Interieur wordt georganiseerd in Kortrijk Xpo (6 hallen en een totaal van 40.000m2 tentoonstellingsruimte) en in de stad Kortrijk. De twee locaties zijn verbonden tot één designstad door een sterke scenografie en een grafische identiteit die voor elke editie van Interieur vernieuwd wordt. De Biënnale Interieur 2014 stelt vragen naar de rol van design in de hedendaagse woonomgeving en gaat op zoek naar nieuwe strategieën voor de productdesignindustrie in onze alom overheersende netwerkcultuur. De vierentwintigste editie van de internationale design Biënnale Interieur is in de eerste plaats een ten- toonstellingsplatform van merken die zich profileren via een designimago en designers. Uit het aanbod van de exposanten blijkt dat ze een meer decoratieve Biënnale zullen neerzetten, één die vorm en inhoud niet meer volgens de minimalistische lijnen uitzet maar ze manipuleert en koppelt aan mode, voeding, muziek, sport, thuiswerk... Enkele voorbeelden zijn het geoptimaliseerd keukenconcept mee bedacht door Sergio Herman, poëtische, heldere decoverlichting, gebruik van staal in juwelen, hangkasten en commodes van notelaar en lak, allerlei kasten en sofaconcepten. Marina Bautier is designer van het jaar. Zij krijgt de award voor haar discrete, elegante meubels en haar ondernemersschap. De Biënnale loopt door tot in de stad. Ventura interieur voor jonge ontwerpers is een must in de Budafabriek. Daar treedt ook Goose op in de toren. Misschien komen we er Nicole Brock tegen. Deze Lanakense ontwerpster werkt onder haar label ‘BRCK’ en maakt verrassend meubilair, waaronder ‘Tabeau’, een minimalistische toilettafel. Op de nieuwe locatie Broelschool pakken designduo’s uit met design binnen de ruimte van een klas. En in het Broelmuseum toont men installaties. Het is slechts een greep uit het overvolle aanbod, dat ook gelardeerd wordt met films en lezingen.

WONEN EN WERKEN

Hoezo design? De nieuwe nuchterheid vraagt meer en meer aandacht voor de context en naar het ambacht. Daarbij gaan design en architectuur hand in hand. Niet ver van hier, in Luxemburg, toont een stad in de stad, hoe bouwkunst en ontwerp in de openbare ruimte hand in hand gaan. Op het plateau van Kirchberg, goed voor 360 hectare, een halve km ten oosten van de hoofdstad, verbonden door de zogenaamde Rode Brug, ligt een schat voor liefhebbers van woning-, kantoor- en openbare architectuur. Nadat in 1961 een urbanisatieplan werd goedgekeurd werd dit nieuwe stadsdeel opgedeeld in vijf kwartieren. Een zoningconcept zorgt voor een rigide straten- ontwerp, urbaine avenues en plaza’s in een vrij strenge geometrie. Daarbij is gelet op een heus ecologisch – esthetisch afwateringssysteem. Naast complexe combinaties van beton, graniet, steen, staal en glas, is er aandacht voor ruime groenoppervlakten en voor het vrijetijdsconcept via sport en cultuur (denk aan Roger Talliberts coque, staaltje van wiskundig vernuft om 4000 m2 dakspanten dragend te maken zonder ondersteuning van pilaren), de KvK Claude Vasconi (Parijs) of de Philharmonie (Christian Bauer). Andere namen: Francis Jamagne (Brussel) en Michel Vanderelst (Antwerpen): Europees Gerechtshof. Overal tref je een combinatie van dynamische U-vorm effecten ronde vormen en strikte belijningen. Het conglomeraat van Eu-gebouwen, banken, onderwijs, cultuur (multiplexkino, philharmonie, Mudam), shopping, healthcare en wonen zorgt voor een mooi evenwicht binnen de spannende architectuur. Denk daarbij aan de geïntegreerde landschapsarchitectuur (o.a. de Antwerpenaar Jacques Wirtz), de kunst (o.m. Fernand Léger, Sarreguemines), maar ook Richard Meier die naast Getty hier in zijn typisch wit-grijs stijl een schitterend ontwerp liet inplanten. Het doet nu dienst als rechtsfaculteit van de Universiteit. We bevelen je twee parcoursen aan via een gegidst park & ride systeem.

Anne-Marie Welkenhuyzen – Jacob
Info: www.interieur.be , www.nicolebrock.be, www.toerismekortrijk.be, www.lcto.lu
Interieur 2014 Reviewed by Holtackers Reclamegroep on 05:40 Rating: 5

Geen opmerkingen:

All Rights Reserved by Holtackers Reclamegroep © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by UP-TO-DATE WebDesign

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

UP-TO-DATE WebDesign | (c) 2014 Holtackers Reclamegroep. Mogelijk gemaakt door Blogger.