Laatste Nieuws

recent

Volkstuin Lanakerheide


Op 21 september 2014 is het ecologisch volkstuincomplex Lanakerheide feestelijk geopend. Op enkele maanden tijd is het voormalig voetbalterrein omgevormd tot een volkstuincomplex met momenteel 11 volkstuintjes waar de tuinders biologisch moestuinieren. De afvalintercommunale Limburg.net en de gemeente Lanaken hebben dit project gerealiseerd met steun van de Vlaamse overheid.

Bijna de helft van de afvalberg bestaat uit organisch afval. Deze fractie kan perfect voorkomen worden door verstandig te tuinieren en thuis te composteren. Het stimuleren van preventie van tuinafval en het verwerken van organisch afval in eigen tuin zijn zowel voor Limburg.net als het gemeentebestuur belangrijke aandachtspunten. De verkoop van compostvaten en -bakken aan een voordelig tarief, de jaarlijkse kippenactie en het organiseren van compostcursussen zijn enkele initiatieven rond het thema organisch afval. Met de aanleg van volkstuintjes wordt de moestuin onder de aandacht gebracht. De volkstuincomplexen geven ons de gelegenheid om het thuiscomposteren dicht bij de burgers te brengen en hen te onderrichten in ecologisch tuinieren.

De volkstuin van Lanaken is de dertiende volkstuin die Limburg.net samen met de vzw Velt (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) aanlegt sinds 2008. De nieuwe volkstuin Lanakerheide ligt aan het einde van de Pannestraat (Lanaken). Vroeger werd op dit terrein gevoetbald. Nu is het omgevormd tot voorlopig 11 volkstuintjes. Het is de bedoeling dat het aantal tuintjes nog wordt uitgebreid. In afwachting hiervan werd het omliggend braakliggend terrein ingezaaid met een bloemenmengsel voor bijen.

Ook op sociaal vlak wordt er een meerwaarde gerealiseerd: bewoners van Lanaken komen met elkaar in contact. Door de unieke ligging aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen biedt het complex eveneens een educatieve meerwaarde. Wandelaars en fietsers worden geïnformeerd en gesensibiliseerd over ecologisch moestuinieren.

Als u geïnteresseerd bent om één van de resterende tuintjes te bewerken, neem dan contact op met de dienst Duurzaamheid 089 730 776 of via leefmilieu@lanaken.be
Volkstuin Lanakerheide Reviewed by Holtackers Reclamegroep on 12:09 Rating: 5

Geen opmerkingen:

All Rights Reserved by Holtackers Reclamegroep © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by UP-TO-DATE WebDesign

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

UP-TO-DATE WebDesign | (c) 2014 Holtackers Reclamegroep. Mogelijk gemaakt door Blogger.