Laatste Nieuws

recent

Oorzaak fibromyalgie

Oorzaak fibromyalgie?


Fibromyalgie wil zeggen: pijn in bindweefsel en spieren. Bij Fibromyalgie komen verschillende klachten tegelijkertijd voor, zoals pijn, ver-moeidheid, stijfheid, veel stemmingswisselingen, darmklachten en soms een slechte nachtrust. De pijn komt vooral voor op de specifieke ‘tender points’ (drukpunten) in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. Dit is net als spierpijn na flink sporten, overbe-lasting of tijdens griep, alleen gaat het niet meer over.

Nieuwe behandelingen zijn broodnodig, aangezien de huidige opties zelden het leed van mensen met Fibromyalgie echt verzachten. Zo krijgen ze nu allerhande pijnstillers en antidepressiva voorgeschreven of worden ze afgewimpeld met het ‘advies’: “Slaap en beweeg gewoon een beetje meer”.Tot op heden dachten veel artsen dat Fibromyalgie een ‘denkbeeldige’, puur psychologische aandoening was, maar nieuw onderzoek wijst uit dat de ziekte veroorzaakt wordt door een teveel aan zenuwvezels in de bloedvaten. Amerikaanse wetenschappers onderzochten de huid op de handen van mensen die door gebrek aan sensorische zenuwvezels amper reageerden op pijnprikkels. Vervolgens deden ze hetzelfde met de handen van Fibromyalgiepatiënten, en vonden een overdreven hoeveelheid van één specifiek type zenuwvezels, genaamd arteriool-venulen (AV). Tot vóór dit onderzoek dachten wetenschappers dat deze vezels alleen verantwoordelijk waren voor het regelen van de doorstroming in de bloedvaten. Nu weten ze echter dat er een rechtstreekse link is tussen deze zenuweinders en de wijdverspreide pijn die patiënten met Fibromyalgie voelen. De studie geeft dan ook een verklaring waarom veel mensen met Fibromyalgie extreem overgevoelige handen en andere delicate zones (tenderpoints of drukpunten) op het lichaam hebben. Ook verklaart het waarom koud weer de symptomen alleen maar erger maakt.Er wordt nu gezegd dat deze verstoorde bloedstroom best wel eens de oor-zaak zou kunnen zijn van de spierpijn en andere pijnprikkels, maar ook die van oververmoeidheid.Tot bovenstaand onderzoek, dat afgelopen zomer werd gepubliceerd, heeft Mosae I Gezond en welde oorzaak van Fibromyalgie nog niet veel opgeleverd. Maar wat zien we nu eigenlijk precies bij Fibromyalgie? Wat je o.a. ziet zijn veranderingen in de spierspanning, echter vindt men die ook bij mensen zonder Fibromyalgie. Mogelijk is er een storing in de hersenen, die invloed heeft op de doorbloeding of de spierspanning. Mogelijk heeft de manier van verwerken van prikkels uit de omgeving invloed op de klachten. Het is in ieder geval een ontstekings-ziekte en het is hoogstwaarschijnlijk niet erfelijk. De diagnostische criteria zijn redelijk subjectief, wel zijn de specifieke “tender points” op meerdere plaatsen zeer pijnlijk. Opvallend is dat Fibromyalgie niet tot blijvende beschadigingen van spieren of gewrichten leidt.

Andere oorzaken

Het is duidelijk dat er bij Fibromyalgie een verandering is in het spiermetabo-lisme, dat pijn en vermoeidheid kan veroorzaken. Het is opvallend dat het bij vrouwen vaker voorkomt dan bij mannen. Verder lijkt er een verwantschap te bestaan met CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom).Wat wij zien als de meest voorkomende oorzaken van Fibromyalgie zijn: 1. Sluimerende virussen. 2. Hypothalamusstoring met een verstoring van het autonome zenuwstelsel. 3. Onverwerkte emoties. 4. Leverstoring met een storende invloed op het bindweefsel van de spieren en gewrichten.

Behandeling

Leverstoring
In de praktijk vinden we in de meeste gevallen een (energetische) leverstoring bij Fibromyalgiepatiënten. Daar het proces van de energievorming vooral plaats vindt in de lever, is het dus noodzakelijk dat de lever naar behoren functioneert. Daarom is het van groot belang dat lever aandacht krijgt in de behandeling van Fibromyalgie. Verder komen er bij de verbranding van suikers allemaal stoffen vrij die het een Fibromyalgiepatiënt alleen maar moeilijker maken, daar deze samen gaan met spierafbraak en resulteren in pijn en vermoeidheid.

Energiehuishouding 
Wat we ook zien is een verminderd aantal mitochondriën t.o.v. iemand die geen Fibromyalgie heeft. Mitochondriën zijn kleine energiefabriekjes in onze spiercellen die vet als brandstof gebruiken. Het voordeel van de verbranding van vetten t.o.v. suikers zijn, dat er geen melkzuur/lactaten worden gevormd. Melkzuur verzuurt het lichaam en zorgt voor spierpijn. We zien positieve effec-ten van middelen die de energieproductie via de mitochondriën ondersteunen en van anti-oxidanten, die de gevolgen van het niet optimaal functioneren van onze energiehuishouding ondervangen. Een goede manier om dit proces te verbeteren is vasten. In eerdere uitgaven heb ik hier al over geschreven. De vastenperiode mag echter niet te lang duren, hebt u Fibromyalgie is begelei-ding een pré.Bij een behandeling gaan we eerst de energiehuishouding en de doorbloeding herstellen via de juiste voeding en het juiste voedingssupplement. Hierdoor zal de verzuring langzaam verminderen en wordt de pijn in de spieren verminderd.

Elektrosmog
Verder gaan we ook kijken naar de thuissituatie en dan met name de slaap-plaats. Elektrosmog heeft een directe invloed op ons slaapgedrag. Als we slapen zijn onze hersenen en met name het limbisch systeem (speelt een rol bij emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen) 200-400 maal gevoeliger voor elektrosmogbelasting dan wanneer wij wakker zijn. Denk bij elektrosmog bijvoorbeeld aan WiFi of ’s nachts de telefoon op de slaapkamer aan laten staan. Elektrosmogbelasting werkt zeer storend op de functie van de hypothalamus. Deze stuurt het autonome zenuwstelsel aan die o.a. de ademhaling, de spijsvertering en het verwijden en vernauwen van bloedvaten en hartslag beïnvloedt en verergert daardoor Fibromyalgieklachten.

Sluimerende virussen
Veel mensen hebben de ziekte van Pfeifer gehad of als kind hersenvliesontste-king. Ook het herpesvirus kan een negatieve invloed hebben. Na herstel kun-nen deze virussen echter blijven sluimeren. Als we dan in een later stadium 40een flinke griep hebben of wanneer het lichaam een flinke stress ervaart, is de weerstand zodanig verlaagd, dat deze sluimerende virussen ineens de kop op kunnen steken en een chronische ziekte kunnen uitlokken. Dit probleem zie je niet alleen bij Fibromyalgie, maar bijvoorbeeld ook bij het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS of ME) of andere chronische aandoeningen. Een chronische virusbelasting is bij Fibromyalgie vaak aanwezig en verstoort het autonome zenuwstelsel (regelt o.a. de doorbloeding van de spieren), het bindweefsel van het bewegingsapparaat, de hypothalamus, de lever en in een aantal gevallen de milt. Hierdoor wordt het bewegingsapparaat extra gevoelig en worden therapieën geblokkeerd.Daar de Fibromyalgie voornamelijk de spierfunctie beïnvloedt, zie je bij de meeste gevallen ook dat men last heeft van darmklachten, zoals het prikkel-bare darmsyndroom. De darm is immers ook een spier. Wanneer het lichaam stress ervaart, gebruikt hij de darm als een soort buffer waar hij stoffen uit haalt om de stress te kunnen compenseren. Echter een beetje stress is niet erg, maar als er sprake is van een continue stress op het lichaam zoals bij Fibromyalgie, zie je dat de darm teveel wordt uitgeput en problemen ontstaan met de stoelgang.

Onverwerkte emoties
Iedereen heeft emoties, echter soms worden deze emoties niet goed verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van een dierbare. Vaak denken we dat we het een plekje te hebben kunnen geven, maar vaak zit het diep weg gestopt. Deze onverwerkte emoties kunnen van invloed zijn op alle organen en kunnen daardoor de energiehuishouding flink verstoren. Verdriet heeft bijvoorbeeld een negatieve invloed op de longen en kan gepaard gaan met hoesten of ’s nachts wakker worden tussen 3 en 5 uur. Een slechte zuurstofopname zorgt ook voor verzuring. Woede en frustratie beïnvloeden de gal en lever en zorgen ervoor dat je slecht in slaap komt of wakker wordt tussen 1 en 3 uur ’s nachts. De lever is betrokken bij de energiehuishouding en de gal speelt een rol bij de vertering en het ontzuren van het lichaam. Mis je liefde in leven, heeft dit effect op de energiehuishouding van het hart en kun je je minder voelen rond 12 uur ’s middags. Dit heeft zo een werking op alle organen met nog weer andere emoties. De Chinese geneeswijze heeft hier een positieve invloed en dient naar mijn mening ook te worden mee genomen in de behandeling.

Behandeling
Wat ik wil vertellen in dit artikel is dat er veel te doen is aan Fibromyalgie en men zich veel beter kan voelen. De klachten van Fibromyalgie zijn enorm te verminderen, soms kun je zelfs spreken van genezing. Indien meer informatie gewenst is, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Aschwin van Diermen

Foto’s: Holtackers Reclamegroep nv
Info: www.leny-mathiz.nlMos


Oorzaak fibromyalgie Reviewed by Holtackers Reclamegroep on 17:00 Rating: 5

Geen opmerkingen:

All Rights Reserved by Holtackers Reclamegroep © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by UP-TO-DATE WebDesign

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

UP-TO-DATE WebDesign | (c) 2014 Holtackers Reclamegroep. Mogelijk gemaakt door Blogger.